Bel of app me op 06-13113216

Het is hoog tijd om het te gaan hebben over zingen!! In de vorige blogs heb ik met je nagedacht over allerlei dingen die ervoor kunnen zorgen dat je niet zo aan zingen (of creativiteit in zijn algemeenheid) toekomt, en vooral hoe je daar doorheen komt. Het is dan nu tijd om de stoute schoenen aan te trekken en eens lekker los te gaan! Ik wil je een aantal tips geven, die je kunt toepassen om meer expressie in je zang te leggen. Het zijn trucs om

meer van jezelf te laten horen. Pas ze losjes toe, niet teveel focus, niet te serieus. Het zijn handvatten, geen strakke richtlijnen! Zingen moet vooral LEUK zijn. Zodat je ervan GENIET en er ENERGIE van krijgt. Wat maakt het nou eigenlijk uit wanneer het niet helemaal perfect is, als je lol hebt?? Vanuit een beetje aanklooien, zijn de mooiste dingen ontstaan. Een interessante gedachte is de volgende:

“I hereby grant you permission to write (sing!) crap. ‘Cause crap is the best fertilizer. And when you have used enough of it, something great will grow out of it!” Pat Pattinson

Dat gezegd hebbende, hier de beloofde puntjes:

1. Allereerst: accepteer dat het is zoals het is en werk daarmee! Hoezo moet je altijd eerst “beter” worden, voor het goed genoeg is om te beginnen? Focus op genieten en het vertellen van jouw verhaal, sta je toe om te spelen met de woorden en duik in het verhaal van het liedje, dan wordt het JOUW versie, en die is altijd interessant om naar te luisteren!

2. Wat je voor je gevoel “knalrood” neerzet, komt op de luisteraar “zachtrose” over. Oftewel: overdrijven mag!! En dat is zo heerlijk aan zingen! In het dagelijks leven wordt het vaak erg gewaardeerd dat je je dramatische kant wat beteugelt, maar dat moet je vooral níet doen als je aan het zingen bent! Wees dramatisch en theatraal, hoe meer hoe beter! In de eerste plaats voor jezelf, zodat het “eruit” kan. Maar ook om te gaan ontdekken wat jij allemaal met een liedje kan. En de luisteraar geniet van die echtheid. Denk maar eens aan al die keren dat jij een zanger helemaal “los” hebt zien gaan en wat dat met je deed…

3. Adem: wat je nodig hebt om een zin te zeggen, is ook genoeg om ‘m te zingen. Het is dus helemaal niet nodig om extra “diep” of “goed” in te ademen voor je begint te zingen. Sterker nog, vaak is het zo dat als je dat gaat doen, je juist spanning opbouwt, waardoor het minder gaat. Je kunt eens proberen om de zin/tekst die je wil zingen eerst eens voor te lezen/voor te dragen. Sta er bewust bij stil, waar je geneigd bent om adem te halen en maak daar een aantekening op je papier (door een vinkje oid in een opvallende kleur te noteren). Als je dan gaat zingen, zijn dat ook de plekken waar het natuurlijk is om te ademen. Een basisgedachte is, dat op een plek waar een punt of een komma in de tekst staat, je daar een ademmoment zou kunnen hebben.

4. Probeer te zingen alsof je het verhaal vertelt: daar waar je in je spraak accenten legt, mag je het ook doen in je zang. Hiermee bereik je automatisch dat het JOUW versie wordt. Laten we eens stilstaan bij de zin “I love you”. Hier zijn al 3 woorden waar je nadruk op kunt leggen, waardoor de emotionele lading verschuift:
I love you
I love you
I love you
Merk je hoeveel nuances je al kan leggen?

5. En als laatste een hele belangrijke: zing met een glimlach! Zelf al voel je geen lach, puur de glimlach op je gezicht maakt al dat er veel minder spanning in je lijf en stem zit, waardoor het zingen beter gaat. Het gaat dan wel om een glimlach, geen grimas!! Uiteindelijk had Bassie (je weet wel: die wat vreemde clown van Bassie en Adriaan) toch gelijk: “Wat je ook doet, altijd blijven lachen!”

Ik wens je heel veel plezier met experimenteren!
Mocht je graag wat meer tips hebben heb ik goed nieuws voor je! Een eerste zangles bij mij is gratis! Als je dit zou willen neem dan vooral contact op.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *